dyslexia cyprus

  www.dyslexia-cyprus.com  www.cyprus-dyslexia.com   www.dyslexia.com  δυσλεξία δυσλεξια κύπρος

   δυσλεξία - δυσλεξια -  ελλάδα

The Speech and Learning Correction Centre  - Κέντρο Λόγου και Μάθησης                                                                                                                   (Ειδικό Θεραπευτικό Κέντρο)

 Λογοθεραπεία -  Ειδική Εκπαίδευση  - Δυσλεξία  - Ελλειμματική Προσοχή - Υπερκινητικότητα -  Ψυχολογικά Τεστ  

     Για Ένα Ευρύ Φάσμα Αντιμετώπισης των μαθησιακών Δυσκολιών              

 

Ας ετοιμαστούμε για το σχολείο

Μια ξεχωριστή στιγμή για Ξεχωριστά παιδιά

Αρχική Σελίδα

 

Όλοι μας θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάσουμε τα χαρισματικά παιδία μας ώστε να είναι έτοιμα για το σχολείο. Στην πραγματικότητα ο ρόλος των γονιών και των δασκάλων είναι εξίσου σημαντικός. Πριν αρχίσουμε να μιλούμε για τους μαθητές πρέπει να τονίσουμε κάτι. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όμως ακόμα πιο διαφορετικά από ατομικής άποψης είναι τα παιδία που χαρακτηρίζονται ως δυσλεκτικά ή παιδιά με ελλειμματική προσοχή ή και με υπερκινητικότητα.

Αυτή η διαφορετικότητα πηγάζει από το γεγονός ότι σε κάποια πράγματα ή δραστηριότητες δεν τα καταφέρνουν αρκετά καλά, από την άλλη όμως ξεχωρίζουν σε κάποιους άλλους τομείς. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και η δυνατότητες ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Πρέπει λοιπόν να ανακαλύψουμε τους τομείς που το παιδί μας υπερέχει. Αυτό θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε την διαδικασία μάθησης του παιδιού μας απρόσκοπτα και να διασφαλίσουμε την ακαδημαϊκή του επιτυχία.    

Εάν το σχολείο προσάρμοζε την διδακτική του ύλη στους τομείς όπου αυτά τα παιδία υπερέχουν τότε αυτό θα διασφάλιζε την επιτυχία αυτών των παιδιών.

Προετοιμάζοντας τους μαθητές

Πρέπει να ενθαρρύνουμε τα ξεχωριστά παιδιά μας στο διάβασμα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οτιδήποτε διαβάσουν τα παιδιά είναι θετικό ακόμη και τα βιβλία παραμυθιών γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να τα παροτρύνουμε στο διάβασμα. Αν από την άλλη το παιδί σας ενδιαφέρεται μόνο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι καλό να του αγοράσετε το βιβλίο που περιέχει τις λύσεις του παιχνιδιού. Τα παιδιά θα διαβάσουν ασταμάτητα το βιβλίο των λύσεων ώστε να νικήσουν το παιχνίδι. Τα παιδικά περιοδικά και ιδιαίτερα αυτά που ασχολούνται με τα ινδάλματα της νεολαίας και την μόδα είναι πολύ καλά. Περιοδικά που περιέχουν αθλητικά, επιστήμες, φύση ή οτιδήποτε ενδιαφέρει το παιδί σας, είναι πολύ βοηθητικά. Όταν βλέπει τηλεόραση αν είναι δυνατό να προσπαθείτε μαζί να διαβάζει τους υπότιτλους.

Πριν αρχίσει το σχολείο, προσπαθήστε να του καλλιεργήσετε μια θετική στάση για το σχολείο. Ποτέ μην του δείχνεται ότι φοβάστε όταν ανοίγουν τα σχολεία, ακόμα και αν φοβάστε περισσότερο από αυτά. Μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο, πρέπει να προγραμματίσετε το παιδί σας σύμφωνα με το πρόγραμμα του σχολείου. Πρέπει δηλαδή να συνηθίσει το παιδί σας να κοιμάται νωρίς, να ξυπνά νωρίς και να τρώει το φαγητό του σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του σχολείου. Όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε το παιδί σας να προσαρμοστεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Η μεγαλύτερη δυσκολία για τα παιδιά που αρχίζουν το νέο σχολικό έτος, είναι να οργανωθούν και να παραμείνουν οργανωμένοι. Αρχίστε νωρίς να αγοράζετε σχολικό εξοπλισμό και οργανωθείτε.

Μπορείτε να αρχίσετε την οργάνωση σας με το να βρείτε ένα ήσυχο χώρο που θα προορίζεται για μελέτη. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να φωτίζεται πολύ καλά και να μην έχει πολλά ερεθίσματα, που αποσπούν την προσοχή. Φροντίστε για επιπρόσθετη γραφική ύλη με όλα τα χρειαζούμενα. Μία καλή ιδέα θα ήταν να φτιάχνατε με το παιδί σας ένα ημερολόγιο για 6 – 9 εβδομάδες, όπου θα σημειώνετε τις μέρες των εξετάσεων ή άλλων σημαντικών γεγονότων.

Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το σχολικό του σημειωματάριο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του σημειωματάριου θα είναι για τις σημειώσεις που θα προορίζονται για τους γονείς και αντίστροφα σημειώσεις των γονιών για το σχολείο. Το άλλο μέρος του σημειωματάριου θα είναι για την σχολική ύλη η οποία δεν έχει οργανωθεί από το παιδί στο σχολείο. Κόψτε μεγάλα χρωματιστά χαρτιά και χρησιμοποιείστε τα για διαχωρισμό των θεμάτων στο σημειωματάριο του παιδιού. Η σηματοδότηση με διαφορετικά χρώματα για κάθε θέμα είναι πολύ βοηθητική, καθώς επίσης η χρήση χρωματιστών ετικετών για διαχωρισμό διαγωνισμάτων, της κατ οίκον εργασίας, και σημειώσεων. Φροντίστε τα εξώφυλλα των βιβλίων να ντυθούν στα ίδια χρώματα με τις ετικέτες στις διάφορες ενότητες του σημειωματάριου. Άστε το παιδί να διαλέξει τα χρώματα που θέλει το ίδιο.

Καθορίστε χρόνο για την κατ’ οίκον εργασία, αλλά στην αρχή και στο τέλος αυτού του χρόνου θα πρέπει να δουλέψετε πάνω στην οργάνωση. Η πρώτη ενέργεια που θα πρέπει να κάνουν είναι να τακτοποιήσουν τις σημειώσεις που έχουν στο σημειωματάριο τους. Οι σημειώσεις αυτές πρέπει να μπουν στην κατάλληλη θέση για να ξεκινήσουν το διάβασμα. Αν μπορείτε να κάνετε τα παιδιά σας να συνηθίσουν από μόνα τους αυτή την διαδικασία και να την εφαρμόζουν, αυτό θα είναι πολύ καλό για την οργανωτική τους ικανότητα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο καταστροφικό για ένα δυσλεξικό από το να χάσει την κατ’ οίκον εργασία του. Η προσπάθεια να την βρει, ο πανικός, η σύγχυση, το άγχος της αποτυχημένης έρευνας, η αντίδραση του δασκάλου και η προσδοκώμενοι αντίδραση των γονιών θα εκμηδενίσουν την δυνατότητα του παιδιού για μάθηση. Αυτό μπορεί να διαρκέσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και τότε το παιδί αρχίζει να μένει πίσω στην τάξη και ο κύκλος ξεκινά και επαναλαμβάνεται επ΄αόριστο.

Καθορίστε συγκεκριμένη ώρα  για την κατ’ οίκο εργασία. Φροντίστε να αφιερώνετε την αρχή και το τέλος του χρόνου σας για την οργάνωση της εργασίας και των στόχων.

Με αυτό τον τρόπο θα συνηθίσουν να δουλεύουν στο γραφείο τους κάθε μέρα και με συγκεκριμένο ωράριο.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους μαθητές που προάγονται στο γυμνάσιο ή στο λύκειο καθώς και τα παιδία που αλλάζουν σχολικό περιβάλλον να προσαρμοστούν.

Για ένα παιδί το να χαθεί ή να μην βρίσκει την τάξη του στο νέο σχολικό περιβάλλον είναι σίγουρα πηγή εκνευρισμού και ντροπής. Τα αποτελέσματα λοιπόν για ένα παιδί να χαθεί στο σχολικό περιβάλλον ή να αργήσει να πάει στο μάθημα μπορεί να είναι καταστρεπτικά καθώς το άγχος που προκαλείται στο παιδί από τα πιο πάνω προβλήματα μπορεί να αύξηση τα συμπτώματα της δυσλεξίας, το άγχος, η σύγχυση και ο αποπροσανατολισμός που νοιώθει ένα παιδί μπορούν να αποβούν αρνητικά για την σχολική επίδοση του

Πάντοτε να μεταδίδετε στο παιδί σας ότι η πραγματική αποτυχία για κάποιο άνθρωπο είναι να μένει αδρανής και να μην κάνει καμία προσπάθεια. Ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά, εάν τα παιδία προσπαθούν αυτό θεωρείται επιτυχία.

Αυτή η στάση – προτροπή «συνέχισε την προσπάθεια» ενθαρρύνει την ανάπτυξη της προσαρμοστικότητας. Αυτή η στάση θα βοηθήσει το παιδί και θα του είναι χρησιμότερη από πολλά αλλά πράγματα που μαθαίνει στο σχολείο και είναι ένα σημαντικό εφόδιο που βοήθα το χτίσιμο μιας υγιούς αυτό-εκτίμησης και ενδυναμώνει το παιδί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει. Τα παιδία θα πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν στον δάσκαλο τους και να του ζητούν περισσότερη βοήθεια όταν την χρειάζονται. Πρέπει τα παιδία να γνωρίζουν ότι δεν είναι ντροπή να ζητούν από τους δάσκαλους κάποιες τροποποιήσεις του σχολικού προγράμματος.

  Επίσης πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τι παιδί σας γνωρίζει τους λόγους που υπάρχουν σχολικοί κανόνες. Όταν τα παιδία πραγματικά καταλαβαίνουν τους κανονισμούς και τους λόγους που πρέπει αυτοί οι κανονισμοί να εφαρμόζονται τότε τους είναι πιο εύκολο να τους τηρούν. Η επεξήγηση λοιπόν των κανονισμών θα τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν σε πολλά προβλήματα τάξης και αρνητικών συμπεριφορών.   

Προετοιμάζοντας τους Γονείς

Ένα μέρος της προετοιμασίας του παιδιού σας είναι η δική σας προετοιμασία ως γονείς. Η γνώση είναι δύναμη, άρα λοιπόν όσα περισσότερα γνωρίζεται τόσο το καλύτερο.

Πρέπει να καταλάβετε τους κανόνες και πως αυτοί λειτουργούν. Επίσης πρέπει να καταλάβετε τι είναι το σχολικό περιβάλλον, πως αυτό λειτουργεί, και πως γίνονται οι αξιολογήσεις και η βαθμολόγηση. Πολλοί γονείς έχουν τις δικές τους αρνητικές έμπειρες από την σχολική τους ζωή. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να προκαλέσουν πολύ δυνατά συναισθήματα τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά στις σχέσεις γονέων – δασκάλων και σχολείου.  Ακόμη και γονείς που είχαν καλές σχολικές εμπειρίες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την συναισθηματική πτυχή του γεγονότος ότι το παιδί τους αγωνίζεται μέσα σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο διαφορετικό - ξεχωριστό τρόπο μάθησης των παιδιών τους.

Ο έλεγχος των δικών σας συναισθημάτων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις σας με τους δάσκαλους και τους σχολικούς παράγοντες (αυτό ισχύει και για τα παιδία σας).

Παρόλο που το σύστημα δίνει στα παιδία σας ειδικά δικαιώματα, οι γονείς πρέπει να σιγουρευτούν ότι τα παιδιά τους θα λάβουν την καλύτερη δυνατή μόρφωση που δικαιούνται.

Αν είναι δυνατό δημιουργήστε κανάλια επικοινωνίας με τον δάσκαλο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν ένας δάσκαλος γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητες και οι αδυναμίες ενός μαθητή θα μπορέσει πιο εύκολα να τον διδάξει και να τον βοηθήσει.

Ποτέ μην υποθέσετε ή θεωρήσετε ότι ο δάσκαλος γνωρίζει τα προβλήματα του παιδιού σας. Ένα σύντομο γράμμα στο οποίο θα ενημερώνετε το δάσκαλο για τις ιδιαιτερότητες στην μάθηση του παιδιού σας  μπορεί να βοηθήσει.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να δείτε προσωπικά τον δάσκαλο στο σχολείο και να του εξηγήσετε τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας.

Γενικά οι δάσκαλοι θέλουν τους μαθητές τους να πετύχουν.

Ως γονείς ξέρετε καλύτερα από τους δάσκαλους πως συμπεριφέρεται το παιδί σας στο εξωσχολικό περιβάλλον, από την άλλη όμως οι δάσκαλοι γνωρίζουν καλύτερα από εσάς πως αντιδρά το παιδί σας στο σχολικό περιβάλλον. Είναι τελείως άσχετο αν συμπαθείτε ή αντιπαθείτε το δάσκαλο. Πρέπει να συνεργαστείτε μαζί του για χάρη του παιδιού σας.

Ξεκαθαρίστε ότι είστε πρόθυμοι να παρέχετε οποιαδήποτε βοήθεια σας ζητηθεί και ότι θέλετε να ενημερώνεστε για οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιάζονται.

Πάντοτε να αποτείνεστε πρώτα στους δάσκαλους και να τους συμπεριλαμβάνεται σε οποιαδήποτε αλληλογραφία με το σχολείο ή επικοινωνία με τους λειτουργούς της ειδικής εκπαίδευσης για να είναι ενήμεροι.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να παροτρύνεται το παιδί να γράψει την δική του ιστορία για τις εμπειρίες (επιτυχίες και αποτυχίες) του στο σχολείο και να την παράδοση στο καινούργιο του δάσκαλο. Αυτό ίσως να είναι λιγάκι δύσκολο για τον δυσλεκτικό μαθητή αλλά σίγουρα θα προσφέρει στο δάσκαλο την ευκαιρία να γνωρίσει τον μαθητή και να πληροφορηθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά μην κατηγορείτε τον δάσκαλο μπροστά στο παιδί σας. Πέστε στα παιδία σας ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον δάσκαλο να καταλάβει το πρόβλημα.

Πρέπει και εμείς σαν γονείς να καταλάβουμε ότι οι δάσκαλοι συνήθως δεν είναι επαρκώς καταρτισμένοι στο να αντιμετωπίζουν μαθητές που δεν μαθαίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο. Συνήθως οι δάσκαλοι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς μαθητές μέσα στην τάξη τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασχολιόνται ατομικά με τον κάθε μαθητή.

Πάντοτε να προσπαθούμε να υποβοηθούμε τους δάσκαλους στο έργο τους ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί τους κάποιες φορές. Η σωστή και συχνή επικοινωνία με τους δάσκαλους μπορεί να υποβοήθηση και τις δυο πλευρές στο να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα και σε συνεργασία να δώσουν καλύτερες λύσεις. 

Για τους δάσκαλους

Πρέπει να τονίσουμε κάποια πράγματα που αφορούν τους δάσκαλους.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι δάσκαλοι πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνουν τα παιδία αυτά. Η προσπάθεια αυτών των παιδιών να ολοκληρώσουν μια εργασία είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από αυτή που κάνουν οι συμμαθητές τους ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν είναι του ίδιου επιπέδου. Πρέπει η προσπάθεια που κάνουν να επαινείται.

Προσέξτε την ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων προσδοκιών και του αποτελέσματος. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε πιθανό περιορισμό των επιτυχιών του μαθητή.

Η επιτυχία αναπαραγάγει την επιτυχία. Πρέπει να αναφέρουμε  ότι τα άτομα αυτά έχουν την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα, γι’ αυτό χρειάζονται διαφορετικές προκλήσεις και συνήθως  επιδιώκουν αυτές τις προκλήσεις σε τομείς που υπερέχουν.

Μπορεί τα παιδία αυτά να μαθαίνουν με ένα διαφορετικό - ξεχωριστό τρόπο αλλά αν τους δοθούν  οι ευκαιρίες, οι τρόποι και τα μέσα μπορούν να  μάθουν καλύτερα από πολλούς άλλους μαθητές.

Ο τρόπος προς την επιτυχία είναι να προκαλέσουμε το ενδιαφέρων τους και τότε αυτά τα παιδία μπορούν να πετύχουν πολλά.

Αν τα παιδιά απέτυχαν στη μάθηση αυτό σημαίνει ότι το σύστημα απέτυχε.

Δεν το λέμε αυτό για να μειώσω τους δάσκαλους, οι δάσκαλοι μοιάζουν με τα παιδία ο κάθε ένας έχει ξεχωριστή προσωπικότητα. Επομένως εάν δεν μπορεί να υπάρξει καλή επικοινωνία δάσκαλου – μαθητή ίσως να είναι καλύτερα να σκεφτούμε την πιθανότητα μετακίνησης  του μαθητή σε άλλο τμήμα με άλλο δάσκαλο. Στόχος αυτής της αλλαγής είναι η ανάπτυξη καλύτερης επικοινωνίας με τον καινούργιο δάσκαλο.

Μόνο όταν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αποτύχουν τότε είναι που αυτά τα παιδία αποτυγχάνουν.

Πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε ώστε κανένα παιδί να μην αποτύχει στην νέα σχολική χρόνια.

Καλή Επιτυχία   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Dyslexia - dyslexia - Δυσλεξία - δυσλεξία - δυσλεξια - Dyslexia - dyslexia - Δυσλεξία κυπρος- δυσλεξία κύπρος  - δυσλεξια

Δυσλεξία, η μεγάλη εικόνα. Ένας πολυδιάστατος τρόπος μάθησης.    Αποπροσανατολισμός, Σύγχιση,  Ελλειματική προσοχή.    Συμπτώματα και διάγνωση της Δυσλεξίας.    Αναδεικνύοντας ένα ξεχωριστό ταλέντο    Μια διαφορετική προοπτική - αντίληψη για την δυσλεξία ADD/ADHD    Ένα δυσλεκτικό παιδί στην τάξη. Οδηγός για δασκάλους και γονείς.    Άς ετοιμαστούμε για το σχολείο. Μια ξεχωριστή στιγμή για ξεχωριστά παιδιά.       Πρόγραμμα διόρθωσης της Δυσλεξίας DavisÒ  για Κύπρο και Ελλάδα     Home   Team   Contact us Meditech    Meditech   Meditech   Meditech   Meditech   Meditech   Meditech  Meditech  Meditech