dyslexia cyprus

  www.dyslexia-cyprus.com  www.cyprus-dyslexia.com   www.dyslexia.com  δυσλεξία δυσλεξια κύπρος
δυσλεξία - δυσλεξια -  ελλάδα

The Speech and Learning Correction Centre  - Κέντρο Λόγου και Μάθησης                                                                                                                   (Ειδικό Θεραπευτικό Κέντρο)

 Λογοθεραπεία -  Ειδική Εκπαίδευση  - Δυσλεξία  - Ελλειμματική Προσοχή - Υπερκινητικότητα -  Ψυχολογικά Τεστ  

    Για Ένα Ευρύ Φάσμα Αντιμετώπισης των μαθησιακών Δυσκολιών              

 

Αναδεικνύοντας ένα ξεχωριστό ταλέντο                                             

Καινοτομία στην αντιμετώπιση της Δυσλεξίας,

Ελλειμματικής προσοχής για παιδιά και ενήλικες.

ΑρχικήΣελίδα

 
 

Ακούγοντας τη λέξη δυσλεξία οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιο άτομο στην ανάγνωση, την γραφή, τα μαθηματικά, την αντιστροφή γραμμάτων ή γενικά τις μαθησιακές δυσκολίες που τα παιδιά αντιμετωπίζουν στο σχολείο.

Περίπου 10 – 15% των παιδιών στην Ευρώπη παρουσιάζουν αυτές τις δυσκολίες.

Οι πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι πρόκειται για μια αναπηρία.

Το γεγονός ότι η δυσλεξία μπορεί να παράλυση τη μάθηση είναι αλήθεια. Αλλά αυτή είναι μόνο μια άποψη της αλήθειας.

Πολλοί διάσημοι άνθρωποι ήταν και είναι δυσλεκτικοί.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλοι οι δυσλεκτικοί είναι διάσημοι ή μεγαλοφυές. Αλλά δεν θα ήταν περισσότερο βοηθητικό για ένα δυσλεκτικό να γνωρίζει ότι το μυαλό του δουλεύει με παρόμοιο τρόπο σε πολλά θέματα όπως των μεγαλύτερων μυαλών του κόσμου;

Και υπάρχει ένας καλός λόγος γι’ αυτό: ο ίδιος τρόπος σκέψης που μπορεί να δημιουργήσει μια μεγαλοφυΐα δημιουργεί και την δυσλεξία.

Από αυτή την σκοπιά η δυσλεξία είναι ένα ταλέντο, ένα χάρισμα.

Εμείς στο Κέντρο Λόγου & Μάθησης έχουμε βασίσει τις μεθοδολογίες μας σε αυτή την αντίληψη.

Οι μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε είναι εναλλακτική στις πιο κοινές ‘θεραπείες’ για την δυσλεξία.

Είναι κατάλληλες για παιδία και ενήλικες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την δυσλεξία, δυσκαλκουλία και άλλες αντιληπτικές δυσκολίες όπως η ελλειμματική προσοχή.

Οι μεθοδολογία μας δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε για αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν περισσότερα για τους εαυτούς τους και τον ξεχωριστό τρόπο σκέψης, αντίληψης τους, για τα ξεχωριστά χαρίσματα που κατέχουν, και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να μάθουν πως να χειρίζονται τα ιδιαίτερα αυτά χαρίσματα και να τα χρησιμοποιούν προς όφελος τους.

Η προσέγγιση μας:

Πιστεύουμε ότι η δυσλεξία είναι ένα ταλέντο. Ο δυσλεκτικός κατέχει πολλά ξεχωριστά ταλέντα. Μεταξύ αυτών είναι η ικανότητα να σκέφτονται γρήγορα, έχουν αναπτυγμένη αντίληψη του χώρου, οξιά οπτική αντίληψη και σκέφτονται με εικόνες.

Αυτές οι ικανότητες όταν συνδυαστούν καταλήγουν σε μια πολύ πλούσια φαντασία και πολύ ανεπτυγμένη αισθητηριακή αντίληψη αυτού που συμβαίνει στο περιβάλλον τους.

Ακόμη το χάρισμα τους να δημιουργούν νοητικές εικόνες που στις πλείστες περιπτώσεις τις εκλαμβάνουν σαν πραγματικές. (σύνδρομο αντιληπτικής διαφοροποίησης).

Όλα αυτά έχουν δοθεί στον δυσλεκτικό από την φύση.

Η δυσλεξία είναι ένα χάρισμα αλλά δυστυχώς το εκπαιδευτικό σχολικό σύστημα, οι κοινωνικές μας δομές και το γραφολογικό μας σύστημα δεν έχουν κατασκευαστεί για αυτό τον ξεχωριστό τρόπο σκέψης – αντίληψης.

Επομένως πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το ξεχωριστό μας χάρισμα προς όφελος μας προσαρμόζοντας το στο κοινό πλαίσιο.

Ο στόχος του προγράμματος μας είναι να δώσουμε στον δυσλεκτικό τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να κυριαρχήσει στις δυσκολίες που τον αποτρέπουν από τη σωστή μάθηση, ως εκ τούτου το πρόγραμμα μας έχει δομηθεί περισσότερο σαν ένα μαθησιακό μοντέλο παρά σαν θεραπεία.

Ο στόχος μας είναι να υποστηριχτεί ο δυσλεκτικός στα πιο κάτω:

v     Προσανατολισμό στόχων (δημιουργία προσωπικών στόχων, τήρηση στόχων, ανάληψη εύθηνης.

v     Αντιληπτική εκπαίδευση. (συγκέντρωση και χειρισμός της προσοχής)

v     Έλεγχος Στρες. (αντιμετώπιση καθημερινού στρες, ασκήσεις χαλάρωσης)

v     Έλεγχος εαυτού. (Κτίσιμο θετικής στάσης σε μαθησιακές καταστάσεις, αυτοπεποίθηση, επιμονή)

v     Μαθησιακές στρατηγικές. (Μαθησιακούς τρόπους για την ανάγνωση, ορθογραφία, κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και οργανωμένη μάθηση).

 Ο σύμβουλος εκπαιδευτής και ο πελάτης δουλεύουν μαζί σαν ομάδα. Όλοι η δουλειά στο κέντρο μας γίνεται ένας προς ένα. Ο σύμβουλος από τις πρώτες ώρες του προγράμματος δείχνει στον πελάτη πως να αποκωδικοποιεί τα συγχυσμένα και χαώδη για αυτόν μηνύματα που βιώνει νοητικά στις ‘δυσλεκτικές του στιγμές’. Μετά ο σύμβουλος εκπαιδεύει τον πελάτη σε τρόπους που τον βοηθούν να χειρίζεται, να αντιμετωπίζει  και να τους εξαλείφει.

Η πρακτική μας προσέγγιση:

 Σε νοητικό επίπεδο η δυσλεξία εμφανίζεται σαν μια σύγχυση στην αντίληψη. Τα αποτελέσματα αυτής της σύγχυσης είναι οι γνωστές δυσκολίες στην ανάγνωση, γραφή, κ.λ.π.

Ο πελάτης από τις πρώτες ώρες του προγράμματος εκπαιδεύεται στην ‘αγωγή προσανατολισμού’ και μαθαίνει να αναγνωρίζει και να ελέγχει την σύγχυση του. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό και μόνο δημιουργεί και κατοχυρώνει κυριολεκτικά μια διαφορετική νοητική αντίληψη, εκπληκτικά γρήγορα.

Αλλά οι λόγοι που δημιούργησαν πρωταρχικά την σύγχυση ακόμα δεν έχουν εξαλειφτεί.

Αυτό που δημιούργησε την σύγχυση μπορεί να είναι οτιδήποτε στον κόσμο. Αυτοί οι λόγοι είναι τόσο ξεχωριστοί και διαφορετικοί όσο και το ανθρώπινο πλάσμα.

Ο πελάτης μαθαίνει να αναγνωρίζει αυτούς τους λόγους.

Η κυριαρχία ξεκινά με αυτό που ονομάζουμε ‘κυριαρχία στα σύμβολα’. Είναι μέσο αυτής της διαδικασίας που το άτομο μαθαίνει να ουδετεροποιεί την σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό του στην καθημερινή ζωή, στο σχολείο ή την εργασία.

Η αίσθηση της υπευθυνότητας είναι το βασικό κλειδί εδώ.

Μετά που το άτομο μαθαίνει να τους αντιμετωπίζει δραστικά  ασχέτως εάν ασχολείται με γράμματα, λέξεις, ήχους, κινήσεις στο περιβάλλον ΄κ.λ.π.

Ο κόσμος των λέξεων:

 Διαβάζετε αυτό το κείμενο επειδή θέλετε να κατανοήσετε πως βοηθούμε τους δυσλεκτικούς στο κέντρο μας.

Κατανοώ σημαίνει να αναγνωρίζω τους λόγους, τις καταστάσεις και τα γεγονότα (να πιάσουμε, να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε την έννοια κάποιου θέματος, να κυριαρχήσουμε κάποιο θέμα.

Ένα άτομο που σκέφτεται με εικόνες όπως οι περισσότεροι δυσλεκτικοί, δυσκολεύονται να χειριστούν λέξεις – έννοιες που είναι αφηρημένες.

Όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες λέξεις στιγμιαία η ροή  των πληροφοριών προς τον εγκέφαλο διακόπτεται και η συγχύσει τους μεγαλώνει.

Τι εννοούμε με αφηρημένες λέξεις –έννοιες; Σκεφτείτε για λίγο την λέξη ‘αυτοκίνητο’ πολύ πιθανό να έχετε δημιουργήσει την εικόνα ενός αυτοκίνητου στο μυαλό σας, ίσως στο δρόμο ή κάπου αλλού. Αλλά τι θα συμβεί αν σκεφτείτε το: ‘το’, ‘γιατί’, ‘αυτό’, ‘ίσως’, ‘νωρις’, ‘αργά’, τι βλέπετε στο μυαλό σας, με το μάτι του νου σας; Πιθανότατα τίποτα ή μπορεί τα γράμματα της λέξης ι-σ-ω-ς κ.λ.π.

Για κάποιους που σκέφτονται με εικόνες αυτή η κατάσταση δημιουργεί ένα δίλημμα επειδή έχουν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια εικόνα για την λέξη για να την καταλάβουν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης.

Για να καταφέρουμε να λύσουμε την σύγχυση μας σε αυτές τις λέξεις – έννοιες πρέπει να αναλάβουμε έλεγχο στα σύμβολα αυτά.

Η γραμματική δεν είναι η λύση σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει να δουλέψουμε με τις σημασίες των λέξεων και τις έννοιες τους για να μπορέσουμε να ταιριάξουμε εικόνες σε αυτές τις λέξεις. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να κυριαρχήσουμε σε αυτές τις δυσλεκτικές λέξεις ούτως ώστε να σταματήσουν να μας προκαλούν σύγχυση.

Το βασικό πρόγραμμα δυσλεξίας:

Μαζί με τον σύμβουλο - εκπαιδευτή σε ιδιαίτερα μαθήματα το άτομο εκπαιδεύεται σε διάφορες διδακτικές – θεραπευτικές διαδικασίες:

v     Πως να κυριαρχεί στην σύγχυση.

v     Πως να συγκεντρώνετε.

v     Πως να ελέγχει το άγχος του.

v     Πως να χειρίζεται γράμματα, σύμβολα, αριθμούς και λέξεις.

v     Πως να αντιμετωπίζει τις αντιληπτικές του σύγχυσης.

v     Πως να διαβάζει για το δυσλεκτικό μυαλό (προσαρμογή).

v     Πως να βελτιώσει την ισορροπία και τον συντονισμό κινήσεων του.

v     Πως να επιλέγει τις σωστές μαθησιακές στρατηγικές.

v     Πως να κυριαρχεί σημαντικές μαθησιακές έννοιες.

 Παράλληλα με την δουλειά μας με τον πελάτη, κάποιο άτομο της οικογένειας εκπαιδεύεται στην μεθοδολογία μας. Ο σύμβουλος μας εκπαιδεύει τον συνοδό άπαντα σε ερωτήσεις και  καθοδηγεί για την συνεχεία της εφαρμογής και συμπλήρωσης της κυριαρχίας.

 Συνεχεία του προγράμματος:

 Εφόσον οι τεχνικές χρησιμοποιούνται σωστά στο σχολικό περιβάλλον ή στην δουλειά η επιτυχία αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Κάποτε τα κίνητρα λιγοστεύουν ή ο βοηθός (συνήθως ο γονιός) δεν έχει χρόνο και... και... και...

Δεν θα σας αφήσουμε μόνους. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ακόμα και μια μόνο επίσκεψη στο κέντρο μας ενδυναμώνει και ανανεώνει την ενέργεια και τα κίνητρα.

Αν παρόλα αυτά συνεχίζεται να χρειάζεστε βοήθεια, είμαστε σε θέση να αναλάβουμε την ευθύνη για την συνεχεία.

Ζητήστε να ενημερωθείτε για τα εξειδικευμένα προγράμματα μας.

 Το κέντρο μας στελεχώνεται από:

v     Ειδικό εκπαιδευτή – σύμβουλο ο οποίος είναι διπλωματούχος και αδειούχος από τη Davisâ Dyslexia Association International.

v     Λογοθεραπευτές με μακρόχρονη πείρα.

v     Ψυχολόγους.

v     Ειδικούς εκπαιδευτές.

 Όλοι οι σύμβουλοι – εκπαιδευτές Ντέιβις® είναι εκπαιδευμένοι σε εξειδικευμένες τεχνικές  για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της Δυσλειτουργίας της Ελλειμματικής Προσοχής.

 Η μέθοδος Ντέιβις®  μας προσφέρει μια νέα αντίληψη και κατανόηση για το πρόβλημα της δυσλεξίας και άλλων μαθησιακών προβλημάτων και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου* με πολύ θετικά αποτελέσματα στις μαθησιακές ικανότητες και στην προσωπικότητα των δυσλεξικών και παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε θέματα ανάγνωσης, γραφής, δυσγραφίας, μαθηματικών, (Dyscalculia, Acalculia) προσανατολισμού στο χώρο, χρόνο, ελλειμματικής προσοχής, και υπερκινητικότητας (ADD, ADHD).

 *Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ

ΑΥΣΤΡΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΜΠΑΧΡΕΙΝ, ΒΟΛΙΒΙΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΧΟΝΓΚ – ΚΟΝΓΚ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΛΙΒΑΝΟ, ΜΑΛΑΙΣΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, ΟΜΑΝ, ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ, ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, Η.Π.Α ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

 

 

Dyslexia - dyslexia - Δυσλεξία - δυσλεξία - δυσλεξια - Dyslexia - dyslexia - Δυσλεξία κυπρος- δυσλεξία κύπρος  - δυσλεξια

Δυσλεξία, η μεγάλη εικόνα. Ένας πολυδιάστατος τρόπος μάθησης.    Αποπροσανατολισμός, Σύγχιση,  Ελλειματική προσοχή.    Συμπτώματα και διάγνωση της Δυσλεξίας.    Αναδεικνύοντας ένα ξεχωριστό ταλέντο    Μια διαφορετική προοπτική - αντίληψη για την δυσλεξία ADD/ADHD    Ένα δυσλεκτικό παιδί στην τάξη. Οδηγός για δασκάλους και γονείς.    Άς ετοιμαστούμε για το σχολείο. Μια ξεχωριστή στιγμή για ξεχωριστά παιδιά.       Πρόγραμμα διόρθωσης της Δυσλεξίας DavisÒ  για Κύπρο και Ελλάδα     Home   Team   Contact us Meditech    Meditech   Meditech   Meditech   Meditech   Meditech   Meditech  Meditech  Meditech